De portiek bij nacht. | © Monteyne Architecture Works Inc.
De zuilen van de portiek bestaan uit oude telefoonpalen. | © Monteyne Architecture Works Inc.
De stalen structuren zijn afkomstig van een oude hangar uit de streek die bestemd was voor afbraak. | © Monteyne Architecture Works Inc.
Vooraanzicht van het gebouw met zijn gekleurde gevelbekleding. | © Monteyne Architecture Works Inc.
| © Monteyne Architecture Works Inc.
Door een model op te stellen van de onderdelen van de hangar bestemd voor afbraak, konden de ontwerpers op basis van deze elementen een nieuw project uitwerken. | © Monteyne Architecture Works Inc.
De structuur tijdens de montage. | © Monteyne Architecture Works Inc.
Principeschets van de nieuwe structuur. | © Monteyne Architecture Works Inc.
Afbraak van de onderdelen van een oude hangar met het oog op hergebruik. | © Monteyne Architecture Works Inc.

Centrum van het Winnipeg Folk Festival

Een radicaal verbouwde hangar

Type
Plaatsing
Jaar
2012
Ontwerp
Monteyne Architecture Works
Opdrachtgever
Winnipeg Folk Festival
Adres
Bird’s Hill Park Manitoba
Canada
Export
PDF

Hergebruikmaterialen en hoeveelheden

- Stalen portieken
- Secundaire structuren in staal
- Houten pijlers

Het project

Het gebeurt regelmatig dat we voorbeelden van stalen geraamten vinden die op een mooie manier kunnen worden hergebruikt. De stalen constructie doet aan een levensgrote Meccano denken, waarmee men diverse structuren kan bouwen en weer afbreken. Maar weinig projecten drijven deze logica zo ver door als in dit keukenproject voor een muziekfestival in Canada.

Het Winnipeg Folk Festival is een jaarlijks festival dat vijf dagen duurt. De bouwheer vroeg de architecten van het bureau Monteyne een grote keuken te bouwen die kan dienen als verzamelpunt tijdens het festival. De bouwheer, geïnspireerd door het principe 'leave no trace', wilde een gebouw dat gemakkelijk kon worden afgebroken op het moment dat de ruimte niet meer moet dienen. Zo kwamen de architecten op het idee de milieu- en esthetische motivaties te combineren; ze namen al snel hun toevlucht tot hergebruikelementen.

De ontwerpers hebben zich gebaseerd op structuurelementen afkomstig uit een verlaten opslagplaats in Winnipeg die zou worden afgebroken. De elementen gebruikten ze als een enorme blokkendoos waarmee ze naar hartenlust konden bouwen. In het project zijn ook een aantal oude elektriciteitspalen verwerkt die een buitenportiek ondersteunen. Het terras bestaat uit plaatselijk hout en metalen golfplaten, die weliswaar nieuw zijn, maar afkomstig zijn van een overschot. Het geheel is zo samengevoegd dat het in de toekomst gemakkelijk weer kan worden afgebroken.

Tijdens de werf waren er maar weinig onaangename verrassingen, want van bij de ontwerpfase kenden de architecten de exacte afmetingen van de profielen. Een studiebureau stabiliteit heeft de geschiktheid van deze elementen voor hun nieuwe bestemming gecontroleerd en heeft de geldigheid van de ontwerpopties bevestigd.

Het eindresultaat, een originele variant op het thema van het stalen geraamte van de opslagplaats, doet de patina van de elementen mooi uitkomen.