Deze website is bedoeld voor alle aannemers, architecten en gebouweigenaars die met gebruikte materialen willen werken.

U vindt hier een toegelichte lijst van professionele handelaars en materialen, praktische tools en documenten.

scroll to content

Handelaars

Projecten

Espace 16 Arts

Tactieken voor hergebruik ter plaatse en voor behoud van het bestaande

Demontage van de materialen met het oog op hergebruik ter plaatse is een interessante strategie, want hierdoor wordt het aantal verplaatsingen van grondstoffen beperkt. Deze methode heeft evenwel...

Centrum van het Winnipeg Folk Festival

Een radicaal verbouwde hangar

Het gebeurt regelmatig dat we voorbeelden van stalen geraamten vinden die op een mooie manier kunnen worden hergebruikt. De stalen constructie doet aan een levensgrote Meccano denken, waarmee men diverse structuren kan bouwen en weer afbreken. Maar weinig projecten drijven deze logica zo ver door als in dit keukenproject voor een muziekfestival in Canada.

Het Winnipeg Folk Festival is een jaarlijks festival dat vijf dagen duurt. De bouwheer vroeg de architecten van het bureau Monteyne een grote keuken te bouwen die kan dienen als verzamelpunt tijdens het festival. De bouwheer, die wel oren had naar het principe van leave no trace, wilde een gebouw dat gemakkelijk kon worden afgebroken op het moment dat de ruimte niet meer moet dienen. Zo kwamen de architecten op het idee de milieu- en esthetische motivaties te combineren; ze namen al snel hun toevlucht tot hergebruikelementen.

De ontwerpers hebben zich gebaseerd op structuurelementen afkomstig uit een verlaten opslagplaats in Winnipeg die zou worden afgebroken. De elementen gebruikten ze als een enorme blokkendoos waarmee ze naar hartenlust konden bouwen. In het project zijn ook een aantal oude elektriciteitspalen verwerkt die een buitenportiek ondersteunen. Het terras bestaat uit plaatselijk hout en metalen golfplaten, die weliswaar nieuw zijn, maar afkomstig zijn van een overschot. Het geheel is zo samengevoegd dat het in de toekomst gemakkelijk weer kan worden afgebroken.

Tijdens de werf waren er maar weinig onaangename verrassingen, want van bij de ontwerpfase kenden de architecten de exacte afmetingen van de profielen. Een studiebureau stabiliteit heeft de geschiktheid van deze elementen voor hun nieuwe bestemming gecontroleerd en heeft de geldigheid van de ontwerpopties bevestigd.

Het eindresultaat, een originele variant op het thema van het stalen geraamte van de opslagplaats, doet de patina van de elementen mooi uitkomen.

Number nine muziekstudio's

Hergebruik ontmoet isolatie eisen

In een voormalige schrijnwerkersloods zijn de opnamestudio’s en bijbehorende ruimtes van Number Nine Studios gevestigd. Dit project, centraal gelegen in een woningblok, werd uitgevoerd...