| © François Lichtlé, L’Escaut Architectures
| © François Lichtlé, L’Escaut Architectures
| © François Lichtlé, L’Escaut Architectures
| © François Lichtlé, L’Escaut Architectures
| © François Lichtlé, L’Escaut Architectures

Verbouwing van de oude Belle-Vue-brouwerijen

Mogelijkheden en beperkingen van in situ hergebruik binnen een overheidsopdracht

Type
In situ
Type opdracht
publiek
Jaar
2015
Uitvoering
Democo
Ontwerp
l'EscautMSA
Opdrachtgever
Commune de Molenbeek-Saint-Jean
Adres
1080 Molenbeek-Saint-Jean
België
50° 51' 25.1136" N, 4° 19' 9.7284" E
Export
PDF

Hergebruikmaterialen en hoeveelheden

- Volle gevelbakstenen afkomstig van de werf: 16,7 m³
- Vloerbakstenen afkomstig van de werf: 87 m²
- Dorpels in arduinsteen afkomstig van de werf: 11 stuks
- Brandwerende deuren (RFXX) afkomstig van de werf: 9 stuks
- Moderne stalen radiatoren afkomstig van de werf
- Straatkasseien voor het gebouw

Het project

Voor de verbouwing van de oude Belle-Vue-brouwerijen hadden de architecten van het bureau l'Escaut en MSA van bij het stadium van het masterplan het idee om materialen ter plaatse te hergebruiken. Er werd een inventaris opgesteld van de herbruikbare materialen, waarin niet alleen de materialen met erfgoedkarakter werden opgenomen, maar ook meer eigentijdse elementen. Omdat deze inventaris vroeg in het proces werd opgesteld, kon hij dienen als leidraad bij het werk van de architecten, die bepaalde elementen uit het project hebben overgenomen.

Bij de uitvoeringsfase werd afgezien van een aantal geplande opties. Zo vond het studiebureau speciale technieken het gemakkelijker nieuwe verwarmingselementen te plaatsen die op maat waren van de nieuwe isolerende schil. De recuperatieradiatoren worden buiten het beschermde volume geplaatst, in de trappenhuizen.

Ondanks deze toegevingen op de oorspronkelijke ambities kon een consequente hoeveelheid materialen in het project worden hergebruikt. Dit was bijvoorbeeld het geval voor 15 m³ bakstenen, die werden gerecupereerd en ter plaatse gereinigd door het bedrijf Democo. Deze bakstenen werden opnieuw gebruikt voor herstellingen aan de gevels en voor binnenvloeren. Het resultaat is verzorgd en in de gevel ziet men het verschil tussen het originele en het herstelde metselwerk. Er werden ook dorpels in arduinsteen verplaatst om de gevels gelijkmatiger te maken. En voor de binneninrichting werden er brandwerende binnendeuren gerecupereerd.

Bij de reiniging van de bakstenen werd het budget niet overschreden, maar de aannemer heeft er meer tijd in geïnvesteerd dan hij had gewild – dat was te wijten aan een gebrek aan specifieke kennis ter zake. Het was wellicht beter geweest om voor deze reinigingswerken een beroep te doen op een gespecialiseerde aanneming.

Wanneer het de bedoeling is om bij een overheidsopdracht elementen ter plaatse te hergebruiken, is het over het algemeen vaak interessant om:
- ofwel elke hergebruikpost grondig te bestuderen om hem in detail in het bestek te kunnen beschrijven, om zo maximaal te kunnen inspelen op alle vragen die tijdens de uitvoeringsfase zouden kunnen rijzen,
- ofwel ervoor te zorgen dat de aannemer samenwerkt met operatoren die ervaring hebben met hergebruik (bijvoorbeeld door te vragen ervaring ter zake aan te tonen bij de gunning van de opdracht).