Toiletten voor de Chiro van Itterbeek

Een waaier aan hergebruikelementen in een kleine nieuwbouw

Hergebruikte materialen en hoeveelheden

Afkomstig van bij RotorDC:
- Keramische tegels: 14 m²
- Sanitair (urinoirs, hangwc’s en wastafels):  8 stuks in totaal
- Lichtarmaturen: 5 stuks

Afkomstig van bij Franck:  
- 3 verschillende types gevelbakstenen: 2,7 m³ in totaal

Afkomstig van bij Croisade Pauvreté:
- Deuren en ramen, 4 stuks in totaal

Afkomstig van bij Gebruiktebouwmaterialen.com:
- Lintelen: 3 stuks
- Vloerisolatie: 14 m²

Afkomstig van bij Bouwstocks (werf- en productieoverschotten):
- Dakisolatie: 20 m² 
- Muurisolatie: 29 m² 
- Betonsteen: 6,7 m³
- Houten dakstructuur

Afkomstig van een Privé-werf in Sint-Pieters Woluwe (werfoverschot):
- Dakpannen: 20 m²

Het project

Naast de oude boerderij die de Chiro van Itterbeek (Dilbeek) huisvest, vinden we een nieuw gebouwtje dat dienst doet als sanitair blok. Deze uitbreiding, ontworpen door Rotor, is nauwelijks als “nieuw” te beschouwen aangezien het voor minder dan een derde uit nieuwe materialen bestaat (in % kg). Het merendeel van materialen bestaat enerzijds uit hergebruikmaterialen, afkomstig van verscheidene Belgische handelaars, en anderzijds uit werf- en productieoverschotten.

Zo is de gevel volledig opgetrokken uit recuperatiebakstenen, verkocht door Franck. Er werden twee types bakstenen gebruikt: een gelige industriële baksteen en een ruwere veldovensteen, waarvan een klassieke en een dunnere variant zijn toegepast. Door om de drie horizontale lijnen te veranderen van type baksteen, ontstaat er een gelaagde compositie. Zo zorgt de oude recuperatiesteen ervoor dat het nieuwe gebouw opgaat in de bestaande bakstenen muur van de oude boerderij maar tegelijk toch ook zijn eigenheid behoudt door het atypisch metselverband. De opbouw in lagen is een knipoog naar het metselwerk in speklagen (kalkzandsteen en baksteen) van de kapel van Sint-Anna-Pede, op het aanpalend perceel. 

Het interieur van het sanitair blok bestaat voornamelijk uit hergebruikmaterialen verkocht door RotorDC. De keramische tegels, die ooit nog dienst deden als vloertegels in de voormalige basisschool Everheide in Evere (jaren 1930), krijgen hier een tweede leven. Ook de sanitaire toestellen (urinoirs, hang WC’s en lavabo’s), de lichtarmaturen en de spiegels zijn elders gerecupereerd, alvorens hier hun nieuwe bestemming te vinden. 

De dragende constructie, zowel de betonstenen als de dakstructuur (en bijhorende isolatie), bestaat uit werf- en productieoverschotten en is verkregen bij Bouwstocks. De dakpannen zijn het overschot van renovatiewerken aan een villa in Sint-Pieters Woluwe.

In schaal was dit project bescheiden, maar tegelijk werden alle fasen van een klassieke nieuwbouwwerf doorlopen (funderingswerken, rioleringen, ruwbouw tot en met dakwerken, loodgieterij, elektriciteit en binnenafwerking). De ambitie om zoveel mogelijk met recuperatiematerialen te werken werd dus op alle vlakken afgetast. Dit kleine project wilde tonen wat mogelijk is, en tegelijk ook de belangrijkste logistieke en organisatorische hindernissen aftasten die stokken in de wielen kunnen steken in herbruikprojecten. In die zin was het project ook een belangrijke leerschool voor alle betrokken partijen. 

itterbeek_explanatory_poster.pdf
Soort
Integration
Year
2019
Conceptie
Rotor
Handelaars
Franck
Implementatie
Coopérative de Construction Autrement
Adres

Herdebeekstraat
Dilbeek
België

Copyrights
Rotor