Restaurant van Leefmilieu Brussel | © Atelier 4/5
Restaurant van Leefmilieu Brussel | © Atelier 4/5
Restaurant van Leefmilieu Brussel | © Atelier 4/5
Restaurant van Leefmilieu Brussel | © Atelier 4/5
Restaurant van Leefmilieu Brussel | © Atelier 4/5
Restaurant van Leefmilieu Brussel | © Atelier 4/5
Restaurant van Leefmilieu Brussel | © Atelier 4/5
Restaurant van Leefmilieu Brussel | © Atelier 4/5
Restaurant van Leefmilieu Brussel | © Atelier 4/5
Restaurant van Leefmilieu Brussel | © Atelier 4/5
Restaurant van Leefmilieu Brussel | © Atelier 4/5
Restaurant van Leefmilieu Brussel | © Atelier 4/5
Restaurant van Leefmilieu Brussel | © Atelier 4/5
Restaurant van Leefmilieu Brussel | © Atelier 4/5
Restaurant van Leefmilieu Brussel | © Atelier 4/5
Restaurant van Leefmilieu Brussel | © Atelier 4/5

Restaurant van Leefmilieu Brussel

Een overheidsopdracht voor de verzameling en voorbereiding van meer dan 200 tweedehandsmeubelen

Type
Plaatsing
Type opdracht
publiek
Jaar
2014
Uitvoering
Atelier 4/5Whittuck
Ontwerp
Atelier 4/5
Opdrachtgever
Bruxelles Environnement
Adres
Avenue du Port 86c/3000
1000 Brussel
België
50° 51' 53.3916" N, 4° 20' 57.0804" E
Export
PDF

Hergebruikmaterialen en hoeveelheden

- Houten planken van stellingen, geleverd en opgeschuurd door Houtidee en samengevoegd door Whittuck: 90 m²
- Stoelen, lage tafels en zetels geleverd door tweedehandswinkels en antiekzaken: > 200 stuks

Het project

In 2014 lanceerde het bestuur van Leefmilieu Brussel een aanbesteding voor het ontwerp en de uitvoering van het restaurant van zijn nieuwe zetel die onlangs op de site van Tour & Taxis werd gebouwd. In het bestek van deze overheidsopdracht stond expliciet vermeld dat het meubilair van het restaurant afkomstig moest zijn van hergebruikketens. Bovendien werd in de aanbesteding een “design and build”-aanpak voorgesteld.

Dankzij deze twee elementen in de aanbesteding kon de winnende inschrijver, de architecten van het bureau Atelier 4/5, voor 100 % hergebruik kiezen.

De ontwerpers zijn op zoek gegaan naar zo’n 200 stoelen, een twintigtal zetels en een aantal lage tafeltjes in antiekzaken en op tweedehandssites. Deze meubelen werden in een atelier gereinigd, hersteld, verstevigd en in sommige gevallen opnieuw geschilderd. De tafelbladen van het restaurant werden gemaakt van oude planken van stellingen, die werden opgeschuurd, samengevoegd en vervolgens bevestigd op nieuwe structuren in stalen buizen.
Door de “design and build”-aanpak konden de ontwerpers de controle houden over alle stappen van het project. Hierdoor verkregen ze een resultaat dat beantwoordde aan de oorspronkelijke verwachtingen.

Een dergelijk proces is een mooi voorbeeld van de logica van de circulaire economie. In dit geval is de grondstof relatief goedkoop, terwijl de voorbereidingsfases meer mankracht vragen. Uiteindelijk ligt de meerwaarde van een dergelijk project in het werk dat wordt geïnvesteerd om bestaande grondstoffen in omloop te houden in plaats van nieuwe natuurlijke grondstoffen te ontginnen of om te vormen. Dit project heeft betrekking op een binneninrichting, maar het is perfect denkbaar om – met een goede voorbereiding vooraf – een soortgelijke strategie toe te passen voor aanbestedingen voor grotere projecten.

Restaurantmeubelen worden intensief gebruikt. Tweedehandsmeubelen zijn mogelijk niet bestand tegen de zware belasting. De ontwerpers hebben dit opgevangen door een dertigtal extra stoelen te leveren om kapotte exemplaren snel te kunnen vervangen.