Hout uit voormalige champignonkwekerijen en tabaksfabriek gebruikt als gevelbekleding | © BNIM architects
Hout uit voormalige champignonkwekerijen en tabaksfabriek gebruikt als gevelbekleding | © BNIM architects
Omega Center | © BNIM architects
Omega Center | © BNIM architects

Omega Center for Sustainable Living

Hergebruikt hout in alle vormen en maten

Type
Plaatsing
Type opdracht
publiek
Jaar
2009
Uitvoering
David Sember Construction
Ontwerp
BNIM
Opdrachtgever
Omega Center for Sustainable Living
Adres
Rhinebeck
Verenigde Staten
Export
PDF

Hergebruikmaterialen en hoeveelheden

- Cipress balken afkomstig van champignonkwekerijen
- Beuken planken : 50 m²
- Constructiehout en multiplexplaten : 43 m³
- Houten binnendeuren
- Toiletwanden en -accessoires

Het project

Omega Institute for Holistic Studies gaf het projectteam van BNIM Architects de opdracht het Omega Center ‘het groenste gebouw ooit gemaakt’ te maken. Het werd een maatstaf voor duurzaam bouwen in de Verenigde Staten.

Al in de beginfase van het project werd er beslist veelvuldig met hout te werken. Dit paste bij de landelijke setting en binnen de visie van het centrum. De Verenigde Staten kent reeds een extensief gebruik van hout in de bouwsector; er is ook een zeer uitgebreide markt voor gerecupereerd hout.

In totaal werd er voor het Omega Center 23 ton hergebruikt hout verwerkt, meer dan 90 procent van het totaal. Het gaat voor een deel over constructiehout, maar ook over meer beeldbepalende elementen: gezaagde cipres balken uit voormalige champignonkwekerijen in Pennsylvania dienen als gevelbekleding, beuken planken uit oude opslagplaatsen werden gebruikt voor de lambrisering, ...  Er werden ook andere materialen met een merkwaardige afkomst gebruikt; multiplexplaten en constructiehout afkomstig van het podium van president Obama’s inauguratie werd voor framing en bekleding herwerkt in het project.

Het Omega Center is één van de vijftien Amerikaanse en Canadese projecten rond hergebruik die uitgebreid beschreven staan in Public Architecture’s Design for Reuse Primer.