Opgeleverd! | © Warren Reusens
| © Rotor
| © Rotor
| © Rotor
| © Rotor
| © Rotor
De systeemwanden voor hun demontage in het Boudewijngebouw | © Rotor
De systeemwanden en hun deuren voor hun demontage in het Boudewijngebouw | © Rotor
De systeemwanden voor hun demontage in het Boudewijngebouw | © Rotor

Mundo-A

Een kantoorgebouw ingericht met hergebruik-systeemwanden

Type
Plaatsing
Jaar
2018
Uitvoering
D'Hulst Van RymenantThys Bouwprojecten
Ontwerp
B-architecten
Opdrachtgever
Ethical Property Europe nv
Fournisseurs: 
Rotor Deconstruction
Adres
Turnhoutsebaan 139A
2140 Borgerhout - Antwerpen
Belgium
51° 12' 54.288" N, 4° 26' 4.578" E
Export
PDF

Hergebruikmaterialen en hoeveelheden

Een totaal van 119 lopende meter aan systeemwanden, geleverd door Rotor DC:
- Beglaasde afscheidingswanden : 87 m
- Deuren : 26 stuks
- Volle afscheidingswanden: 7 m

Het project

Mundo A is een nieuwe kantoorgebouw in Antwerpen, voorbehouden voor maatschappelijk geëngageerde organisaties. B-architecten en de opdrachtgever hebben zichzelf de ambitie gesteld om de milieu-impact zo veel mogelijk te beperken, en verder te kijken dan enkel energie-efficiëntie. Ook hergebruikmaterialen vonden hun plaats in dat verhaal. 

Voor de opdeling van de ruimtes werd gewerkt met hergebruik systeemwanden. De systeemwanden zijn afkomstig uit drie verschillende kantoorgebouwen in Brussel en Zaventem, waaronder het Boudewijngebouw van de Vlaamse overheid uit 1990. Door in verschil in hoogte tussen de oude en de nieuwe bestemming van de systeemwanden, werd er binnen het project naar creatieve oplossingen gezocht door de architecten en de aannemer. Door het monteren van de wanden in een raamwerk van houten laten en plaaster, konden de verschillende systemen toch naadloos geplaatst worden.

Systeemwanden zijn per definitie modulair ontworpen en lenen zich uitstekend tot de- en hermontage. Desondanks is dit project een van de eerste in België waar er op de schaal van een volledig gebouw hergebruikte systeemwanden geïntegreerd worden. Bij benadering werd er binnen dit project op deze manier 7 ton glas uitgespaard.