De muurpanelen bestaan uit een voormalig verlaagd plafond dat verticaal werd geplaatst en waarvan de akoestische eigenschappen hier goed van pas komen. De bestaande perforaties dienen voor een presentatiesysteem voor de boeken. | © Rotor
In een meer intiem gedeelte van de ruimte bestaat de muurbekleding uit een geschilderd doek afkomstig van een operadecor. | © Rotor
80 m² vloer werd in het project opnieuw gebruikt. | © Rotor

Librebook

Een interieur voor een boekenwinkel dat leest als een goed boek

Type
Plaatsing
Type opdracht
privaat
Jaar
2016
Uitvoering
Rotor DC
Ontwerp
Rotor
Opdrachtgever
Monsieur Antonio Parodi
Adres
Chaussée de Wavre
1050 Ixelles
België
50° 49' 46.0092" N, 4° 23' 30.2784" E
Export
PDF

Hergebruikmaterialen en hoeveelheden

- Eiken parket, schoongemaakt en geleverd door Neerhof: 80 m²
Alle volgende materialen werden geleverd door Rotor Deconstruction:
- Geperforeerde muurpanelen (voormalig verlaagd plafond): 15 m
- Multiplexpanelen: 120 m²
- Verlichtingsarmaturen: 35 stuks
- Metalen rekken: 10 stuks
- Rail met spots: 15 m
- Geschilderd doek: 50 m²
- Ingerichte keuken

Het project

Boekhandel LibreBook is ingericht met talloze hergebruikelementen. De rekken aan de muur zijn elementen uit een verlaagd plafond, waarvan de akoestische eigenschappen hier goed van pas komen. Het parket is gevonden via de reguliere hergebruikketens, net als de verlichtingsarmaturen en het meubilair. De muur van een meer intiem gedeelte van de ruimte is bekleed met een fresco dat heeft gediend als operadecor. Dit doek van 12 × 16 m kwam als geroepen voor dit project. De ontwerpers waren op zoek naar een bekledingsmateriaal dat aangepast was aan de sfeer van dit deel van de winkel; tevergeefs. Alvorens dan maar hun toevlucht te nemen tot standaardbehangpapier, brachten ze een bezoek aan de ateliers van de opera van de Munt, waar ze de hand konden leggen op dit doek, vlak voordat het zou worden weggegooid. De technici van de Munt hebben het doek in de winkel opgehangen.

Voor de eigenaar van deze boekhandel was het belangrijk dat de inrichting van de ruimte, net als de boeken, gesprekken en verhalen kan losmaken. De verzameling elementen van zeer diverse herkomst, die door de ontwerpers in dit project zijn samengebracht, beantwoordt expliciet aan deze uitdaging.

Om mogelijke verliezen te kunnen opvangen, werd meer parket besteld dan nodig was. Het geleverde parket omvatte een mengeling van schoongemaakte en onbehandelde latten, waarop de sporen van eerder gebruik zichtbaar waren. Om te vermijden dat er zich in de vloer donkerdere zones zouden bevinden, werden deze donkere latten over het hele oppervlak verdeeld. Als de latten op voorhand waren gesorteerd, had men de hoeveelheid behandelde en onbehandelde latten kunnen inschatten, waardoor dit had kunnen worden vermeden.