Bestaande gebouwen worden overkapt door een demonteerbare staalstructuur. | © RAU architecten, Thomas Heye
Gevels van bestaande gebouwen worden bekleed met planken uit sloophout. | © RAU architecten, Thomas Heye
Gevels van bestaande gebouwen worden bekleed met planken uit sloophout. | © RAU architecten, Thomas Heye
Een staalstructuur werd gedemonteerd, gereinigd en herplaatst. | © RAU architecten, Thomas Heye
Houten deuren werden herwerkt tot zitmeubilair. | © RAU architecten, Thomas Heye
Valse plafondelementen werden gedemonteerd, herschilderd en opnieuw gemonteerd. | © RAU architecten, Thomas Heye

Liander

Hoge ambities voor het project dat een manifest werd

Type
PlaatsingIn situ
Jaar
2015
Ontwerp
RAU architects
Adres
Duiven
Nederland
51° 56' 50.8488" N, 6° 1' 4.62" E
Export
PDF

Hergebruikmaterialen en hoeveelheden

- Bestaande, stalen dakconstructie gedemonteerd, opgeschoond, behandeld en teruggeplaatst (in situ)
- Planken sloophout als gevelbekleding
- Plafondelementen gedemonteerd, geverd, opgeschoont, behandeld en teruggeplaatst (in situ)
- Bureaubladen herbruikt als scheidingswanden (in situ)
- Houten deuren bewerkt tot banken (in situ)
- Isolatoren van hoogspanningsleidingen hergebruikt als als lampenkappen
- Sanitaire voorzieningen gedemonteerd, opgeschoont en opnieuw geplaatst (in situ)

Het project

Thomas Rau heeft reeds bekendheid opgebouwd door zijn ideeën omtrent de circulaire economie. In 2011 vatte RAU architecten de werken aan het hoofdkantoor van energienetbeheerder Liander aan, een gelegenheid voor het bureau om zijn ideeën toe te passen. Het complex, dat bestond uit vijf verouderde bouwblokken uit eind de jaren zeventig, werd overkoepeld door een ‘klimaatkas’ met een welvend dak, dat de vijf gebouwen verbond door een atrium toe te voegen.

Er werd getracht om zoveel mogelijk oude elementen te hergebruiken. Zo werd er een oude, stalen dakconstructie gedemonteerd, schoongemaakt en herplaatst op een nieuwe tussenverdieping. De gevelbekleding in het atrium werden voor een groot deel gemaakt van planken sloophout, die (net voor hun verbranding) geselecteerd werden op basis van een vooropgestelde kleurschakering. 23% van de oppervlakte van het vals plafond werd gerecupereerd uit de oude gebouwen, na reiniging en verfbeurt. Oude bureaubladen werden in de open kantoorruimte hergebruikt als scheidingswanden en houten deuren uit het oude gebouw werden door meubelmakers herwerkt tot banken. De lamphouders die overal in het gebouw te vinden zijn, hadden een vorig leven als isolatoren van hoogspanningsleidingen.

Daarnaast werden ook tal van materialen uit het oude gebouw gerecycleerd, zo werd de bitumen dakbedekking van de oude gebouwen verwijderd en verwerkt in de nieuwe dakbedekking.

Wanneer het niet mogelijk was te werken met hergebruikelementen of te recycleren werd wel de herbruikbaarheid van de nieuwe elementen gegarandeerd. Zo werd de stalen structuur van het welvend dak vervaardigd door een bouwer van achtbanen en kermisattracties, omdat zij expertise hebben in het bouwen van lichte, demonteerbare structuren.

Alle materialen in het complex beschikken over een grondstoffenpaspoort. Hiermee wil men garanderen dat ze demontabel zijn en hergebruikt zullen worden wanneer hun functie ten einde loopt.

Meer informatie over de ideeën van Thomas Rau is te vinden in de tegenlicht reportage: het einde van bezit.