Interieur hoofdzetel Publiq | © Rotor
Interieur hoofdzetel Publiq | © Rotor
Interieur hoofdzetel Publiq | © Rotor
Interieur hoofdzetel Publiq | © Rotor
Interieur hoofdzetel Publiq | © Rotor
Interieur hoofdzetel Publiq | © Rotor
Interieur hoofdzetel Publiq | © Rotor
Interieur hoofdzetel Publiq | © Rotor
Interieur hoofdzetel Publiq | © Rotor
Interieur hoofdzetel Publiq | © Rotor

Interieur hoofdzetel Publiq

Tussen werf en tekentafel

Type
Plaatsing
Type opdracht
publiek
Jaar
2016
Uitvoering
Casanovo
Ontwerp
BOB 361 architects
Opdrachtgever
Cultuurnet
Adres
1080 Molenbeek-Saint-Jean
België
50° 51' 25.1136" N, 4° 19' 9.7284" E
Export
PDF

Hergebruikmaterialen en hoeveelheden

- Beglaasde afscheidingswanden : 40,5 m
- Kasten afkomstig uit het Ledeganckgebouw : 14 stukken
- Porseleinen lavabo’s : 2 stukken
- Urinoir Villeroy & Boch
- Overige meubels

De elementen werden door RotorDC geleverd, en door Casanovo geplaatst

Het project

BOB361 architecten won met hun voorstel de architectuurwedstrijd voor de inrichting van het hoofdkantoor van Publiq (het voormalige Cultuurnet Vlaanderen), op de derde verdieping van de voormalige Bellevue brouwerijen aan het kanaal in Brussel. In de projectdefinitie gaf men reeds aan open te staan voor het gebruik van gerecupereerde materialen. Voor BOB361 architecten was dit project van beperkte omvang de uitgelezen kans om hiermee te experimenteren. Ook de aannemer Casanovo reageerde positief op deze uitdaging.

Om in de open ruimte gesloten lokalen te kunnen creëren werd gebruik gemaakt van beglaasde afscheidingswanden afkomstig uit een kantoorgebouw in Brussel.

In totaal werd er zo’n veertig lopende meter van deze kwalitatieve, kastanjehouten systeemwanden geplaatst. Ze werden door de voornaamste aannemer, Casanovo, ter plaatse aangepast aan de plafondhoogte en de maten van de lokalen. Dit bleek nogal onderschat te zijn door de aannemer. Het vereiste nauwkeurig maatwerk, omdat de oude vloeren en plafonds van de brouwerij grote niveauverschillen vertoonden.

Sommige lokalen werden ook voorzien van een kastenwand, die samengesteld werd uit onderdelen van oude kasten uit de voormalige laboratoria van de Universiteit Gent.

De sanitaire voorzieningen, zoals de porseleinen lavabo's, bestaan voor een deel uit hergebruikmaterialen.

In dit geval heeft het werken met deze niet-traditionele hergebruikelementen flexibiliteit vereist van alle betrokken partijen. De oorspronkelijke plannen werden aangepast naargelang de uitvoering, en in functie van de loten materialen die aangekocht werden. Veel uitvoeringsdetails werden op het moment zelf bedacht, in een dialoog tussen de aannemer en architecten. Sinds begin 2017 is Publiq (toen nog Cultuurnet) in hun nieuwe kantoor gevestigd, en is men zeer tevreden over het resultaat.