| © Ruta Valiunaite
| © Stijn Beeckman
Stock bij Hogervorst-Tabben | © 1010 architecture urbanism
Plaatsing van de betontegels door vrijwilligers | © 1010 architecture urbanism
| © 1010 architecture urbanism

Farmhouse

Een demonteerbare constructie, opgebouwd adhv hergebruikmaterialen

Type
Plaatsing
Jaar
2014
Ontwerp
1010 architecture urbanism
Opdrachtgever
Leefmilieu Brussel
Adres
Jubelfeestlaan
1080 Brussel
België
50° 51' 57.1032" N, 4° 20' 21.3612" E
Export
PDF

Hergebruikmaterialen en hoeveelheden

- Serre, grondoppervlakte 100m2, geleverd en geplaatst door Hogervorst-Tabben
- Betontegels 30x30cm, geplaatst over een oppervlakte van 130m2, afkomstig van de stock van Leefmilieu Brussel

Andere materialen afkomstig van op de tweedehandsmarkt:
- Inox spoelbak
- Horecakoelkast
- Regenwatertank 1m3

Het project

Het Farmhouse, te vinden op de Thurn en Taxis site, is oorspronkelijk ontworpen geweest als een tijdelijke structuur. Het paviljoen maakte het hart uit van Parckfarm, de 2014-editie van Parckdesign, een Brusselse biënnale die mogelijke pistes onderzoekt omtrent het creëren van openbare ruimte in de stad. Bij het ontwerpen van het paviljoen speelde de mogelijkheid tot demontage dus een belangrijke rol. 

Er werd gekozen voor een serre omdat die snel en quasi zonder breekwerk kan worden gedemonteerd, opgeladen en elders opnieuw opgebouwd. 1010 architecture urbanism werkte daarvoor samen met het Nederlandse Hogervorst-Tabben, een bedrijf gespecialiseerd in de demontage van serres uit de tuinbouwsector. Hetzelfde bedrijf stond ook in voor de opbouw van de structuur. De rest van de inrichting van het paviljoen werd volledig opgebouwd door vrijwilligers uit de buurt. De betontegels, die op zichzelf al gerecupereerd werden bij de afbraak van voetpaden, werden los geplaatst op een vlakke chape waardoor ze zonder kapwerk opnieuw gerecupereerd zouden kunnen worden. Het centrale “rode volume” is opgebouwd uit een houten raamwerk dat in 4 delen gedemonteerd kan worden. 

Gebouwen die ontworpen worden met de ambitie om in de toekomst opnieuw gedemonteerd te worden, worden in vele gevallen opgetrokken uit volledig nieuwe bouwelementen. Maar zoals dit project toont, zijn er ook hiervoor op de hergebruikmarkt alternatieven te vinden. 

Na de biënnale werd besloten om de tijdelijke structuur permanent te behouden in het definitieve park.