Structuureel hout

In West-Europa neemt structuurhout een minder centrale plaats in de recuperatie-economie in dan elders in de wereld. In de Verenigde Staten is er bijvoorbeeld een goed uitgewerkte keten waar “reclaimed timber” door sommigen als een volwaardige houtsoort wordt beschouwd.
In onze contreien kunnen we een onderscheid maken tussen twee productcategorieën. Enerzijds zijn er soorten recuperatiehout die alleen gegeerd zijn vanwege hun technische eigenschappen, en die meestal worden verkocht als een - milieuvriendelijker of goedkoper - alternatief voor het gelijkwaardige nieuwe product. Anderzijds is er een markt voor oude balken afkomstig van gebouwen die vaak eeuwenoud zijn. Deze laatste kunnen onregelmatige vormen hebben, zijn duurder en zijn vooral gegeerd omwille van hun geschiedenis en hun uitzicht, hoewel de technische kwaliteiten ook erg belangrijk zijn.
Het recuperatiehout wordt gebruikt voor de structuur van gebouwen en van secundaire werken zoals mezzanines, luifels, enz. Dit materiaal wordt ook vaak gebruikt voor andere toepassingen zoals massief meubilair (tafels, banken, traptreden) of andere binneninrichtingen.
Gebruikmaken van gerecupereerd structuurhout is een uitstekende manier om ervoor te zorgen dat een bouwproject geen ontbossing veroorzaakt. Daarom bieden sommige leveranciers recuperatiehout met labels aan, zoals FSC recycled of gelijkwaardig – wat aangeeft dat het hout afkomstig is van de demontage van gebouwen en dat hiervoor geen bomen werden geveld.

Veel voorkomende producten

  • Balken, kindbalken en elementen van dakgebinte afkomstig van de structuur van plankenvloeren of daken. Meestal naaldhout met een rechthoekige sectie. Het gaat niet noodzakelijk om oud hout.
  • Oude balken, afkomstig van traditionele constructies. Vaak gaat het om eik met vierkante sectie, in meer onregelmatige vormen. Vaak gaat het om eeuwenoud hout.
  • Gelamineerd structuurhout, afkomstig van de demontage van hangars of sportzalen, meestal uit de tweede helft van de 20e eeuw.

Aangeboden behandelingen

  • Verwijdering van spijkers, schroeven, enz.
  • Aanpassing van afmetingen.
  • Schaven of opschuren.

Geconstateerde prijzen

Enkele prijzen die op het terrein zijn geconstateerd (prijzen voor particuliere klanten, btw inbegrepen):

  • Kindbalken in den 6 x 16 cm: 3,5 EUR/m
  • Kindbalken in den 8 x 24 cm: 8,5 EUR/m
  • Balken in oude eik: variabele prijs afhankelijk van de afwerking (geschaafd of niet) en de lengte. Voor een sectie van 25x25 cm: tussen 800 EUR en 1800 EUR/m³. Hoe langer de balken, hoe hoger de eenheidsprijs.
  • Balk in gelamineerd hout: 200-300 EUR/m³

Wist u dat?

Tussen 1990 en 2010 is de vraag naar oude balken gedaald. Veel leveranciers die een grote voorraad hadden, hebben van deze balken dan vloeren, gevelbekleding, deuren, traptreden of meubilair gemaakt. De balken worden meestal als volgt in planken gezaagd: de buitenzijden worden afgesneden en intact gehouden om er een vloer met patina van te maken. De kern van de balk wordt verzaagd tot kleinere elementen die in sommige gevallen kunstmatig worden verouderd om de gamma’s rustieke vloeren aan te vullen.