Europagebouw | © Philippe Samyn and Partners, Quentin Olbrechts
Europagebouw | © Philippe Samyn and Partners, Quentin Olbrechts
Europagebouw (interieur) | © Philippe Samyn and Partners, Quentin Olbrechts
Voorbereiding patchwwork gevel bij aannemer Antiekbouw | © Rotor
Voorbereiding patchwork gevel bij aannemer Antiekbouw | © Philippe Samyn and Partners

Gevel Europagebouw

Een gevel van 3890 m² die bestaat uit een patchwork van verschillende raamkozijnen

Type
Integration
Type
public
Year
2016
Implementation
Antiekbouw
Design
Samyn and Partners
Fournisseurs: 
Antiekbouw NV
Address
1000 Brussel
België
50° 50' 33.9" N, 4° 21' 5.58" E
Exporter
PDF

Reused materials and quantities

- Raamkaders verzameld en bewerkt door Antiekbouw : + 3000 stuks (3890 m²)

Le projet

Na de uitbreiding van de Europese Unie en de inwerkingtreding van het verdrag van Nice ontstond de nood aan een nieuw hoofdkwartier voor de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie. Architectenbureau Samyn & partners behield het historische deel van het Résidence Palace en voegde er een nieuwe constructie aan toe.

De gevel van deze constructie ontstaat uit een patchwork van meer dan drieduizend (3890 m²) gerecupereerde, eiken of kastanje, raamkozijnen afkomstig uit alle landen van de Unie. Deze gevel vormt een wind- en regenscherm, en is het omhulsel van het atrium. Binnen dit atrium zorgt de tweede gevel van de 'lantaarn' voor de thermische isolatie. Met het patchwork in de gevel beoogde men zowel eenheid in culturele diversiteit te symboliseren als duurzaamheid en hergebruik te propageren. De opzet van het gevelontwerp was werkelijk de rode draad doorheen het lange ontwerpproces, en is op geen enkel moment door de architecten intern in vraag gesteld.

Na een simpele beschrijving van de benodigde hoeveelheid hergebruik-gevelmateriaal in het lastenboek heeft de aannemer Antiekbouw gecontacteerd, een handelaar gespecialiseerd in de recuperatie van houten ramen en deuren. Die slaagde erin op anderhalve maand tijd drieduizend kozijnen te verzamelen, afkomstig zijn uit sloop- of renovatiewerken over heel Europa. Daarna zijn de architecten alle gevonden raamkaders komen opmeten en hebben ze het gevelontwerp gedetailleerd uitgewerkt. De raamkaders werden gemonteerd binnen kaders met standaardafmetingen van 3,54 m breedte bij 5,40 m hoogte gemonteerd op een roestvrijstalen structuur. De restruimtes tussen de raamkozijnen in deze kaders werden opgevuld met een eiken bedekking. De kozijnen werden geschuurd en gelakt om daarna allemaal voorzien te worden van dezelfde heldere beglazing. De lak heeft ervoor gezorgd dat de vele verschillende kleuren van de raamkaders deels uitgevlakt werden en de gevel een meer homogeen uitzicht kreeg (wat niet helemaal volgens het plan van de architecten was).  

Dit project is een voorbeeld van een grootschalige toepassing van hergebruikelementen in het kader van een publieke opdracht. Naast de architecturale keuzes die tot deze gevel geleid hebben, is het interessant hoe de hergebruikmarkt aan een bestelling van deze omvang kon beantwoorden, ondanks het feit dat het materiaal niet rechtstreeks in stock beschikbaar was, en hoe het op grote schaal bewerkt werd om in het project geïntegreerd te worden.