Tegels

Bent u geïnteresseerd in plavuizen van blauwe hardsteen of een andere natuursteen, dan vindt u meer informatie en een lijst van de verkopers op de fiches blauwe hardsteen en andere natuursteen

Historiek en fabricatietechniek

Keramische tegels raakten in zwang in de 19e eeuw. Ze pasten perfect bij de drang naar hygiëne van die tijd. Ze werden eerst geproduceerd in Engeland, daarna in Frankrijk en de omliggende landen. Begin 20e eeuw waren ze in België en Noord-Frankrijk schering en inslag. Vandaar dat er nu zo veel te vinden zijn op de recuperatiemarkt. Vreemd genoeg zijn ze vrij zeldzaam in Nederland, waar ze erg gegeerd zijn.

Om ze te maken goot men eerst een laag kleurstof in een stalen mal. Die werd dan verder opgevuld met klei, zoveel als nodig was voor de dikte van de tegel. Het geheel werd stevig aangedrukt en gebakken op 1000-1200°C. Zo bekwam men een harde, maar doorlaatbare tegel. De kwaliteit van het eindresultaat van dit artisanale proces was erg wisselvallig.

Sinds het interbellum is de productie van dit soort tegels sterk afgenomen omdat ze te duur werd. Bovendien werden er ook tegels gemaakt van cement, een goedkopere grondstof dan klei. Cementtegels worden trouwens vervaardigd op dezelfde manier als keramische tegels, alleen worden ze niet gebakken, maar 24 uur na het ontmallen in een bad met water gedompeld. Het cementpoeder dat voor deze tegels wordt gebruikt, is een nevenproduct van de cementindustrie. Kijken we naar België, dan zien we dat Vlaanderen bekend was voor zijn cementtegels, terwijl Wallonië de toer van de keramische tegels opging.

Dit soort tegels wordt nog steeds gemaakt, alleen zijn de kleurstoffen op basis van zware metalen vervangen door synthetische kleurstoffen. Op het internet vindt u talrijke video’s die de – nog grotendeels artisanale – werkwijze illustreren. Zoals te zien is op dit voorbeeld.

Soorten tegels herkennen

Om uit te maken met welk soort tegel (keramiek/cement, oud/nieuw) u te maken hebt, kunt u hem

Onderhoud en plaatsing

De meeste tegels zijn zeer sterk, keramische tegels nog meer dan cementtegels. De eerste kunnen dan ook zonder problemen buiten worden gebruikt. Ze zijn goed bestand tegen goed kuisen (best met zwarte zeep). Cementtegels zijn poreuzer en dus vochtgevoeliger. Omdat ze meestal op gestabiliseerd zand werden gelegd, is het vrij gemakkelijk om ze weg te halen zonder ze te beschadigen. Vroeger werden tegels met kalkmortel gevoegd. Dat wordt ook nu nog aangeraden. Sommige handelaars halen alle resten van de tegels, andere laten onderaan de sporen van mortel zitten. Als de tegels opnieuw op gestabiliseerd zand of eventueel op mortel worden gelegd, storen die sporen helemaal niet. Te dikke sporen aan de zijkanten zijn wel hinderlijk, want dan kan de tegel niet correct worden gelegd.

Traditioneel bestaat een vloer van keramische tegels uit een boord en een middendeel. De boord bestaat dan op zijn beurt uit twee rijen halve tegels (bijvoorbeeld 7x14 cm), het middendeel uit hele tegels die op de meest uiteenlopende manieren worden samengevoegd tot één of meerdere motieven (zie de oude catalogi).

De oppervlakte die u ermee kunt beleggen verschilt van partij tot partij. De meeste handelaars werken liefst met hele partijen. Eén partij kan evenwel heel uiteenlopende tegels bevatten; hoe groot die variëteit is, hangt af van het centrale motief en van de boord. Als u bovendien weet dat ruimtes vroeger meestal kleiner waren dan nu en dat elk vertrek vaak een eigen motief had, begrijpt u waarom grote homogene oppervlakten nu vrij moeilijk te vinden – en dus vrij duur – zijn.

Wanneer u een keramische of cementtegelvloer wilt verkopen aan een handelaar, kan u hen contacteren voor het uitbreken. De meeste handelaars breken graag zelf uit om er zeker van te zijn dat zo weinig mogelijk hoeken of randen afbreken.

Eenheden :

per m² of per stuk

Geconstateerde prijzen:

bij aankoop:

bij verkoop:

Veelvoorkomendheid:

courant product

Handelaars

Gespecialiseerde handelaars Behandelt ook
Antwerpen
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Frankrijk
Henegouwen
Limburg
Luik
Luxemburg
Namen
Oost-Vlaanderen
Vlaams-Brabant
Waals-Brabant
West-Vlaanderen