Structureel metaal

Op de Belgische markt van tweedehands goederen zijn metalen bouwmaterialen zeldzaam. Ze hebben immers een grote marktwaarde als afval. Gewoonlijk verlaten ze een bouwplaats in de camionette van een arbeider of een schroothandelaar om daarna rechtstreeks te worden verkocht aan een metaalbedrijf. Bovendien stellen structurele elementen (liggers, profielijzers, enz.) de betrokkenen voor een zware verantwoordelijkheid. Geen enkele handelaar kan u een wettelijk certificaat afleveren over het technische vermogen van een stalen ligger. Hij kan u alleen maar adviseren en blijk geven van gezond verstand (door de algemene toestand van het element na te kijken, jaar en plaats van productie te verifiëren en de overeenkomstige technische kenmerken op te snorren, door een grote veiligheidsmarge in te bouwen bij de berekening van de dimensionering, enzovoort).

Toch worden bepaalde elementen courant opnieuw gebruikt, vooral in woningen en voor andere private doeleinden. Zo worden profielijzers hergebruikt als latei of schoorbalk. Deze elementen zijn onder meer afkomstig van ontmantelde hangars of van voorraadverminderingen in de industrie.

Sommige handelaars zien brood in het verhandelen van bepaalde metalen structuurelementen. Ze bieden daarvoor een hogere prijs dan schroothandelaren. Het materiaal moet dan wel beantwoorden aan specifieke criteria. Dat bespreekt u best vooraf met de verkoper.

Eenheden:

per kg of per stuk

Prijzen:

50% van de nieuwprijs (varieert in functie van de staalprijs. Ca. 300 €/ton bij aankoop en 600€ bij verkoop)

Veelvoorkomendheid:

niet echt courant

Handelaars

Gespecialiseerde handelaars Behandelt ook
Antwerpen
Frankrijk
Henegouwen
Luik
Namen
Nederland
Oost-Vlaanderen
West-Vlaanderen