Ramen

Energie-eisen

In de sector van de tweedehandse bouwmaterialen zijn allerlei ramen te vinden, van alle afmetingen, in alle denkbare materialen (PVC, hout, aluminium) en zowel met enkel als met dubbel glas. De voornaamste hinderpaal voor hergebruik is dat ze moeten beantwoorden aan de nieuwe normen voor warmteverlies – tenzij u ramen zoekt voor een tuinhuisje of voor gebouwen die niet dienen te worden geïsoleerd. Zo gezien hangt alles af van hun herkomst. De prestaties van ramen uit afbraak zijn meestal ondermaats. Daarentegen is het best mogelijk dat ramen die in de tweedehandssector terechtkomen omdat hun afmetingen fout waren, thermisch gesproken uitstekend presteren en dat u er een koopje mee doet.

Aanpassen: bouwen ‘rond’ een tweedehands raam

Hebt u eenmaal een raam gevonden dat beantwoordt aan de energie-eisen, dan moet u het ook nog de juiste plaats geven in het ontwerpproces. Bij nieuwbouw is het niet zo moeilijk om het op te richten gebouw te ontwerpen ‘rond’ een raam met welbepaalde afmetingen. Het zit even anders als u een bestaand raam wil vervangen. Tenzij u ongelooflijk geluk hebt en een raam met precies dezelfde afmetingen vindt, zult u waarschijnlijk moeten laten kappen en breken – en daarna weer opmetselen – om de bestaande constructie aan te passen aan het gekochte raam.

Een raam verkopen

Sommige handelaars zijn bereid ramen in te kopen. Het gekochte moet dan wel helemaal proper zijn, dat wil zeggen zonder sporen van isolatiemateriaal, metselwerk of polyurethaanlijm.

Eenheden:

per stuk

Prijzen:

Veelvoorkomendheid:

relatief courant

Handelaars

Gespecialiseerde handelaars Behandelt ook
Antwerpen
Frankrijk
Henegouwen
Limburg
Luik
Namen
Nederland
Oost-Vlaanderen
West-Vlaanderen