Kasseien, boordstenen en klinkers

Robuuste bestratingselementen zijn in overvloed te vinden op de hergebruikmarkt. Aannemers van wegenwerken hebben soms een eigen voorraad gebruikte klinkers of kasseien, of leveren ze aan handelaars die de elementen weer op de markt brengen na ze te hebben schoongemaakt en gesorteerd. De hergebruikmarkt volgt grotendeels historische, regionale verschillen waarbij bijvoorbeeld gerecupereerde kasseien in porfier, boordstenen in blauwe hardsteen of kleiklinkers vooral (maar niet uitsluitend) beschikbaar zijn in regio’s met een geschiedenis in de ontginning en bewerking van de desbetreffende steensoort of de productie van het materiaal in kwestie. Voor zo goed als alle bestratingsmaterialen geldt dat ze erg modulair zijn, en dus doorgaans gemakkelijk gedemonteerd en geplaatst kunnen worden. 

Documentation

Kasseien

Kasseien uit porfier, graniet, gres of andere steensoorten komen in grote hoeveelheden vrij bij wegenwerken en zijn in overvloed beschikbaar op de hergebruikmarkt. Dikwijls is de natuursteen afkomstig van lokale groeves en erg verbonden aan de Europese (industriële) geschiedenis. Er bestaan vele verschillende formaten, en ook bewerkingen zoals het verzagen van gerecupereerde kasseien (zodat ze een glad oppervlak krijgen meer geschikt voor bv. fietsers of personen met een beperkte mobiliteit) zijn courant. Door hun erg lange levensduur en modulariteit zijn ze een toonbeeld van circulariteit. 

De laatste decennia werden kasseien ook dikwijls ook van buiten Europa geïmporteerd, zoals de Kandla kassei uit Indië. Deze stenen zijn momenteel nog zeldzaam op de hergebruikmarkt.

Boordstenen in natuursteen

Boordstenen uit natuursteen werden doorgaans in de loop van de vorige eeuw ontgonnen en handmatig of machinaal bewerkt. De meeste boordstenen bestaan uit blauwe hardsteen of graniet, maar ook kleinere exemplaren uit porfier of gres zijn beschikbaar op de hergebruikmarkt. Verschillende handelaars verzagen de boordstenen tot op een bepaalde lengte, en ook oppervlaktebehandelingen zijn mogelijk. 

Boordstenen uit beton komen maar uiterst zelden voor op de hergebruikmarkt aangezien hun goedkope nieuwprijs ze erg moeilijk maakt om mee te concurreren.  

Kleiklinkers / Straatbakstenen

Vooral in Nederland zijn klinkers een veelgebruikt bestratingsmateriaal. Kleiklinkers lijken op reguliere baksteen, maar worden harder en langer gebakken, wat ze erg robuust maakt: de gemiddelde levensduur ligt rond de 130 jaar. Dit gecombineerd met het feit dat hun recuperatie doorgaans erg gemakkelijk is maakt van hun hergebruik een courante praktijk, zowel op grote als kleine schaal. 

Betonklinkers en -tegels

Betonklinkers en -tegels zijn maar in beperkte mate vindbaar op de hergebruikmarkt. Slechts een minderheid van de handelaars hebben deze materialen in voorraad, omdat hun waarde beperkt is door de overvloed aan goedkope, nieuwe equivalenten. Hoewel enkele handelaars grotere hoeveelheden aanbieden, gaat het vooral over toevallige partijen die samen met andere, meer waardevolle materialen worden ontmanteld. Het hergebruik van betonklinkers beperkt zich doorgaans tot een hergebruik in situ.

Betonplaten

Geprefabriceerde betonnen panelen (ook bekend onder de merknaam Stelcon), worden in grote hoeveelheden gebruikt voor de (soms tijdelijke) verharding van bedrijventerreinen of opslagplaatsen. Door hun standaardafmetingen vormen ze een makkelijk herbruikbaar modulair systeem. Het is vooral hun gewicht waarmee rekening gehouden moeten worden. Vandaag de dag is het materiaal wel maar in beperkte mate bij enkele handelaars te vinden, maar sommige bedrijven verhuren deze panelen ook.