Eiken balken

Lengte

Ondanks hun dichtheid zijn eiken balken gemakkelijk te ontmantelen. Een goede logistiek is voldoende om ze te recupereren. Als ze lang genoeg zijn, hebben ze een hoge handelswaarde. Wat balken van minder dan 5m betreft, is de Belgische markt zo goed als verzadigd. Handelaars zijn meestal op zoek naar langere balken. Sommige zijn wel geïnteresseerd in kortere balken omdat ze die omvormen tot plankenvloeren, deuren, traptreden of meubelen. Ze zagen de buitenkanten eraf om planken te hebben voor een gepatineerde vloer en verzagen de kern tot kleinere planken, die ze daarna soms kunstmatig verouderen om ze in hun gamma van rustieke plankenvloeren aan te bieden.

Kenmerken

Er zijn twee grote groepen tweedehandse balken: onaangeroerde balken (met patina, allerlei vormen) en geschaafde balken (vaak rechter en herkenbaar aan hun heldere kleur). Meestal zijn de spijkers eruitgehaald, maar vertonen ze nog de tekenen van hun oorspronkelijke aanwending (inkepingen voor het ontvangen van de dwarsbalken, enz.). De kleur van eik varieert van uitgesproken rood over zachter rood tot heldere tinten. Ook de dichtheid van de knoesten varieert. De sterkte van een nieuwe balk wordt nu onder meer bepaald op basis van het aantal knoesten die hij bevat. Bij oude balken kan men vertrouwen op het feit dat ze eeuwenlang hebben standgehouden. Een kenner herkent een ‘gezonde’ balk op het gehoor (door erop te tikken, net als bij pannen) en op het gezicht (eventuele barsten, schade berokkend door het demonteren of het vervoer, enz.).

Structurele elementen

Als u een balk als structureel element wilt gebruiken, moet u zich vooraf goed informeren en hem zorgvuldig uitkiezen. Zijn afmetingen en zijn algemene toestand moeten immers aangepast zijn aan de concrete situatie. Meestal zegt men dat balken langer dan 3m een doorsnede van 25 bij 25 cm moeten hebben. Het is aangeraden er vooraf met een ervaringsdeskundige (aannemer of architect) over te spreken.

Eenheden :

Per kubieke of per lopende meter

Geconstateerde prijzen:

Meestal: hoe korter, hoe goedkoper.
Duurder naargelang de afwerking (geschaafd of niet)

Veelvoorkomendheid:

Belgische balken met een grote doorsnede worden steeds zeldzamer. De beste stukken werden eerder al gedemonteerd. Toch zijn er nog handelaars met een aanzienlijke stock. Die vullen ze eventueel aan met elementen die afkomstig zijn van Duitse vakwerkhuizen of uit de Elzas. Balken van minder dan vijf meter zijn nog vrij gemakkelijk te vinden.

rotor

Handelaars

Gespecialiseerde handelaars Behandelt ook
Antwerpen
Frankrijk
Henegouwen
Limburg
Luxemburg
Nederland
Oost-Vlaanderen
Vlaams-Brabant
West-Vlaanderen