Constructiehout

Deze rubriek gaat over constructiehout. Daar horen ook eiken balken onder, maar daarvoor is een aparte rubriek voorzien.

Bestektekst

Gericht aan ontwerpers en bouwheren: hieronder vindt u een bestektekst voor de gerecupereerde steenschotten die op de huidige Belgische recuperatiemarkt te vinden zijn. De tekst werd gemaakt in nauwe samenwerking met de gespecialiseerde handelaars. Dit document kan geregeld worden bijgewerkt, dus zorg ervoor dat u de laatste versie heeft.Recuperatiesteenschotten
(versie van 27 dec 2013)

Beperkt aanbod

Enkele handelaars zijn gespecialiseerd in steenschotten en steigerhout. De steenschotten vinden hun oorsprong in de betonindustrie, waar de panelen gebruikt werden als legvlak in de productielijn van betonklinkers (voor o.a. drogen). Het steigerhout zijn planken die voornamelijk geïmporteerd worden vanuit Nederland.

Verder is er bij professionele handelaars slechts weinig constructiehout – vloerbalken, multiplex, spaanplaat, enz. – te vinden. Reden daarvoor is dat ondernemers dit niet zomaar wegdoen. Ze kunnen het op de volgende bouwplaats immers opnieuw gebruiken. Toch zult u hier of daar wel eens op een partij stoten, maar op dit ogenblik kunnen we u naar geen enkele stabiele bron verwijzen.

Behandelde eiken dwarsliggers (bielzen), een klassieker in de sector van het hergebruik, mogen niet meer worden verkocht omdat ze toxisch zijn. Ze zijn inderdaad behandeld met producten die zware metalen bevatten en betekenen een gevaar voor milieu en gezondheid. Toch kunt u ze nog aantreffen in oude stocks of vindt u er die gemaakt zijn van azobé, een houtsoort die zo dicht is dat ze dit soort behandeling niet nodig heeft.

Veelvoorkomendheid:

Andere houten elementen dan eiken balken zijn zeldzaam.

Handelaars

Gespecialiseerde handelaars Behandelt ook
Antwerpen
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Frankrijk
Henegouwen
Limburg
Luik
Luxemburg
Namen
Nederland
Oost-Vlaanderen
Vlaams-Brabant
Waals-Brabant
West-Vlaanderen