Architecturaal antiek

In deze rubriek gaat het om architecturale materialen en elementen die ofwel een historische waarde hebben ofwel unieke artisanale exemplaren zijn. De verscheidenheid is hier zeer groot: gietijzeren zuilen uit oude fabrieken, monumentale deuromlijstingen, glasramen en kostbaar houtwerk, gebeeldhouwde stenen fonteinen en nog veel meer, allemaal stukken met een hoge marktwaarde. In de wereld van de recuperatie vormen ze een aparte sector, die dicht bij het antiek staat. Ze zijn zo specifiek, dat het plaatsen van deze stukken de nodige middelen behoeft . De meeste worden eerder voor decoratieve dan voor technische doeleinden gebruikt.

De markt van het architecturaal antiek is geen louter binnenlandse aangelegenheid. Anderzijds wordt dit soort materialen steeds minder verhandeld. Er worden immers meer en strengere maatregelen getroffen om het erfgoed te beschermen. Dat haalt zowel de vraag als het aanbod naar beneden. Men ziet deze stukken steeds meer als luxeproducten. Een van de gevolgen van deze evolutie is dat sommige handelaars nieuwe, kunstmatig verouderde stukken onder hun stock mengen om minstens voor een aantal elementen hun aanbod stabiel te kunnen houden.

Handelaars die op dit gebied actief zijn, hebben meestal een lange ervaring en hebben in de loop van hun leven – en soms al sinds vele generaties – een enorme stock opgebouwd.

Eenheden :

per stuk

Veelvoorkomendheid:

elk stuk heeft zijn eigen prijs

Veelvoorkomendheid:

Courant

Handelaars

Gespecialiseerde handelaars Behandelt ook
Antwerpen
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Frankrijk
Henegouwen
Limburg
Luik
Luxemburg
Namen
Nederland
Oost-Vlaanderen
Vlaams-Brabant
Waals-Brabant
West-Vlaanderen